Volcanic Blog Header  9

Werkdagen in Portugal: Alles wat je moet weten in 2024

Back to Blogs
Blog Img

Werkdagen in Portugal: Alles wat je moet weten in 2024

Portugal is een land met een rijke geschiedenis en cultuur. Het heeft veel interessante plekken om te bezoeken, waaronder monumenten en kastelen die eeuwen geleden werden gebouwd. Mensen van over de hele wereld bezoeken elk jaar Portugal om de cultuur, architectuur en keuken te ervaren. Bovendien is Portugal een populaire bestemming voor buitenlanders die daadwerkelijk in het buitenland willen wonen vanwege de lage kosten van levensonderhoud en belastingvoordelen voor expats. Dus, als jij een van die mensen bent die verliefd is op dit prachtige land en momenteel op zoek bent naar een baan daar, dan hebben we goed nieuws voor je. Naast het prachtige landschap van Portugal zijn er momenteel veel banen in trek voor expats. Maar als je nieuwsgierig bent naar het typische werkrooster en werkdagen daar, hoef je niet verder te zoeken, want dit artikel zal alle informatie bevatten die je moet weten.

Wat is het werkschema in Portugal?

In Portugal is de werkweek van maandag tot vrijdag, met een dagelijkse werktijd van 8 uur. Deze kan echter worden gewijzigd door een collectieve overeenkomst in schriftelijke vorm, zodat het kan variëren tussen 38 en 40 uur per week. Alle gewerkte uren die boven de 8 uur per dag of 40 uur per week uitkomen, worden beschouwd als overuren en moeten worden betaald met toeslagen voor overuren.

Het eerste uur dat overgewerkt wordt, wordt bijvoorbeeld betaald tegen 125%. Alle extra uren daarna worden betaald tegen 137,5%. Overuren tijdens vrije dagen (weekenden of feestdagen) moeten worden vergoed tegen 150% van het standaard salaris.

Vacatures in Portugal

Hoe lang zijn werkdagen in Portugal?

Over het algemeen zijn op maandag tot en met vrijdag de kantoren geopend van 9.00 uur tot 18.00 uur met een lunchpauze van één uur, of van 9.00 uur tot 19.00 uur met een lunchpauze van twee uur. Werknemers hebben recht op rusttijden van ten minste één uur en mogen niet meer dan vijf uur achter elkaar werken. Bovendien hebben ze recht op minimaal 11 ononderbroken rusttijden per dag.

Zijn winkels in Portugal 7 dagen per week geopend?

Hoewel er enkele basisrichtlijnen zijn, zijn de openingstijden van Portugal flexibel.

De openingstijden van kleine winkels in Portugal kunnen variëren van 9.00 uur tot 10.00 uur en de sluitingstijd is meestal rond 19.00 uur. Tegenwoordig is het heel gebruikelijk dat de meeste winkels ook op zaterdag open zijn. In kleinere steden in Portugal zijn de meeste traditionele winkels op zondag gesloten.

In grote steden blijven winkelcentra en winkels meestal elke dag langer open. Zo is de Colombo Mall in Lissabon, een van de grootste winkelcentra van Portugal en Lissabon, dagelijks geopend van 9.00 uur tot middernacht.

In Portugal zijn supermarkten doorgaans geopend van 9.00 uur tot 20.00 uur en kunnen ze in de zomer in de toeristische gebieden van de Algarve langer open blijven.

In Portugal zijn de meeste restaurants gesloten op nationale feestdagen en hebben ze ook één sluitingsdag per week.

Wat is voltijds werken in Portugal?

In Portugal vormen acht uur per dag of een maximum van 40 uur per week voltijdse tewerkstelling (trabalho a tempo inteiro). Je kunt een pauze nemen na vijf uur onafgebroken werken. Dit duurt vaak tussen één en twee uur en komt overeen met een lunchpauze. Een deeltijds werknemer zou een lager rooster moeten hebben als een voltijd werknemer 40 uur per week werkt. Elke overeenkomst moet schriftelijk worden overeengekomen door beide partijen, of het nu gaat om een vermindering van het aantal werkdagen per week of het aantal gewerkte uren per dag.

Vacatures in Portugal

Betaald en onbetaald verlof in Portugal

Vakantiegeld

Voltijdse werknemers in Portugal hebben recht op 22 dagen betaald verlof per jaar. Je kunt het allemaal tegelijk opnemen of verspreiden over het jaar. Voor contracten onder een maand heb je recht op twee dagen betaald verlof. Er zijn 13 nationale feestdagen in Portugal en nog een paar die uniek zijn voor elk gebied.

Ziekteverlof

Het aanvragen van ziekteverlof (baixa médica) is een optie als je ziek wordt of gewond raakt en tijd nodig hebt om te genezen. Dat kan alleen als je conditie je langer dan drie dagen verhindert om te werken; als het slechts tijdelijk is, krijg je niet betaald. Om het inkomen dat je tijdens tijdelijke werkloosheid verliest te compenseren, is de Portugese sociale zekerheid verantwoordelijk voor het bieden van ziekteverlof-subsidies (subsidio de doença).

Aan de volgende vereisten moet worden voldaan om in aanmerking te komen voor ziekteverlof:

  • Een Certificado de incapacidad temporaria verkrijgen, ofwel een certificaat van tijdelijke ongeschiktheid, van een arts van de Nationale Gezondheidsdienst (NHS, of Servicio Nacional de Saúde, SNS)

  • Je moet minstens zes maanden bijgedragen hebben aan de sociale zekerheid of een ander programma voor ziekte restitutie.

  • Gedurende de eerste vier maanden van de afgelopen zes maanden heb je minstens 12 dagen gewerkt (exclusief freelancers).

  • De hoogte van het ziekteverlof is afhankelijk van de duur van afwezigheid, het soort ziekte en het percentage van het referentie-inkomen. De sociale zekerheid geeft aan dat dit tussen de 65% en 75% kan liggen. Voor gewone werknemers is de maximale duur van ziekteverlof 1095 dagen.

  • Bij een arbeidsongeval heb je meteen recht op 70% van de bijdrage. Dat bedrag stijgt naar 75% na een jaar. Als het probleem aanhoudt, kan dit oplopen tot 80%.

De beslissing om naar het buitenland te verhuizen is een grote stap en kan moeilijk zijn voor sommige mensen. Het beste wat je kunt doen, is zorgvuldig alle opties afwegen voordat je je definitieve beslissing neemt over of dit de juiste plek voor jou is. We hopen dat we hebben geholpen door vragen over werkschema's in Portugal te beantwoorden. Mocht je al hebben besloten om daarheen te verhuizen, dan kun je ook bekijken hoe je je NIF-nummer kunt verkrijgen voordat je verhuist en begin met het zoeken naar jouw droombaan in Portugal.

Vacatures in Portugal